Förvandlingsstraff för böter

En av påföljder som används i Finland är förvandlingsstraff för böter. Om böterna inte kan drivas in i form av pengar, förvandlas de påförda böterna till fängelse genom ett nytt domstolsbeslut. Till fängelse döms årligen ca 1 900 personer vars böter inte gått att driva in.

Dom till förvandlingsstraff för böter är ovillkorlig. De vanligaste brottsrubriceringar som leder till förvandlingsstraff för böter är stöld, trafikfylleri och narkotikabrott. Förvandlingsstraffets längd bestäms så att fyra obetalda dagsböter motsvarar fängelse i en dag. Förvandlingsstraffets maximilängd är 40 dagar och minimilängd fyra dagar. I genomsnitt avtjänar bötesfångar 18 dygn i fängelse. Bötesfångar avtjänar både i slutna fängelser och i öppna fängelser.

Många bötesfångarna är arbetslösa, har ingenstans att bo och dras med missbruksproblem. Förvandling av böter har ansetts problematisk i det finländska straffsystemet, eftersom de som inte kan betala sina böter ofta hör till låginkomsttagare och är marginaliserade.

Placering av bötesfångar i missbrukarvård

För att minska återfallsbrottsligheten bland bötesfångar med missbruksproblem hänvisar vi på Brottspåföljdsmyndigheten dem till en extern inrättning som tillhandahåller missbrukarvård. Extern placering sker snarast möjligt efter att den dömde inställt sig, och detta görs i samarbete med Enheten för hälso- och sjukvård för fångar, kommunerna och välfärdsområdena och missbrukarvårdsinrättningarna.

Fängelsedirektören har beslutanderätt i fråga om placeringen. Bestämmelser om placering i utomstående anstalt finns i fängelselagen, och där bestäms att en fånge som anses vara tillförlitlig kan få avtjäna sin dom utanför ett fängelse. Förläggningsanstalten och behövliga åtgärder efter villkorlig frigivning avtalar vi alltid i samarbete med fångens hemkommun eller välfärdsområdet. 

Brottspåföljdsmyndigheten täcker kostnaderna för rehabiliteringen av bötesfångar med ett särskilt anslag. Det finns cirka 30 anstaltsbaserade inrättningar som erbjuder missbrukarrehabilitering och som vi ingått ett upphandlingsavtal med.

Publicerad 24.2.2025