Verkställighet av häktning

Häktning är inget straff utan ett tvångsmedel som används medan förundersökningen och lagföringen pågår. I allmänhet används häktning för att tillförsäkra polisundersökning eller förhindra att den misstänkte tar till flykt. Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av häktning i samarbete med polismyndigheten. Förstärkt reseförbud och häktningsarrest är tvångsmedel som kan användas som alternativ till häktning.

Tingsrätten fattar beslut om häktning, om personen är misstänkt för ett allvarligt brott och polisen vill hålla personen gripen i mer än fyra dagar. 

Den häktade ska placeras i ett slutet fängelse på en annan avdelning än fångar som avtjänar straff, alternativt i ett häkte som endast är avsett för häktade. Den häktade ska beredas möjlighet att helt eller delvis bo avskild från andra häktade, om han eller hon har grundad anledning att tro att hans eller hennes personliga säkerhet är hotad. Placering i avskildhet kan frångås med den häktades samtycke, om placeringen inte äventyrar syftet med häktningen. 

Den häktade får inte placeras att bo i samma cell med en annan häktad, om detta äventyrar syftet med häktningen eller ordningen i fängelset. En häktad som inte fyllt 18 år ska hållas avskild från vuxna häktade, om inte hans eller hennes intresse kräver annat. 

En häktad är inte skyldig att delta i sysselsättningar som fängelset anordnar, såsom studier eller arbetsdrift. Om en häktad vill delta i sysselsättningar, ska fängelset i mån av möjlighet tillgodose deltagandet. En häktad får dock beviljas varken tillstånd till civilt arbete enligt 8 kap. 6 § i fängelselagen eller studietillstånd eller tillstånd till sysselsättning under övervakning utanför fängelset enligt 9 § i samma kapitel. 

De häktade är belagda med restriktioner i kontakterna med omvärlden, såsom med familjen och vänner, för att undvika risken för otillbörlig påverkan på utredningen. De har dock rätt att stå i kontakt med sin försvarare.

Med häkte avses ett slutet fängelse där personer som är häktade placeras. Verksamheten i häktet fokuserar i första hand på att säkerställa brottsutredningens och rättsprocessens tillbörliga framskridande. Därför kan de häktades kontakter med omvärlden och andra fångar begränsas i större grad än i andra fängelser. 

Förstärkt reseförbud och häktningsarrest

Förstärkt reseförbud och häktningsarrest infördes vid ingången av 2019 som alternativ till häktning. 

Innan straffet döms ut kan domstolen belägga den brottsmisstänkte med ett förstärkt reseförbud, som övervakas med hjälp av tekniska anordningar. Polisen svarar för verkställighet av förstärkt reseförbud medan Brottspåföljdsmyndigheten endast står för den tekniska övervakningen.

Om det utdömda straffet är ovillkorligt fängelse i mindre än två år kan domstolen besluta att den misstänkte i stället ska försättas i häktningsarrest. Häktningsarresten upphör senast när verkställigheten av straffet inleds. För verkställighet och övervakning av häktningsarrest svarar Brottspåföljdsmyndigheten.