Till medierna
Brottspåföljdsmyndighetens informationsenhet svarar på förfrågningar om material, presentationsblad, publikationer och information i branschen.
Kommunikationschef Päivi Kaikkonen
tfn +358 29 56 88570
Specialsakkunnig (kommunikation) Kirsi Suojoki
tfn. +358 29 56 88557
Specialsakkunnig (kommunikation) Katja Mäkelä
tfn +358 29 56 81121
Specialsakkunnig (kommunikation) Sinikka Torssonen
tfn +358 29 56 88473
Sakkunnig (kommunikation) Jaana Kaivola
tfn +358 29 56 88574
Sakkunnig (kommunikation) Sara Kuokkanen
tfn +358 29 56 88457
Sakkunnig (kommunikation) Netta Wilen
tfn +358 29 56 88479
Formuleringen av e-postadresser är förnamn.efternamn(a)om.fi.
Internationella besök och utländska medier
Har du för avsikt att kontakta en enskild intagen? I så fall ska du gå in på fliken Kontakt med intagna . Instruktioner om hur du gör för att besöka en intagen på anstalten hittar du på fliken Verksamhetsställen .
Brottspåföljdsmyndigheten tar emot internationella studiebesök från regeringsorgan, organisationer med anknytning till kriminalvård (fångvård) och frivård (samhällspåföljder) och andra officiella aktörer.
Myndighetens enhet för internationella ärenden samordnar alla internationella ärenden och all kommunikation bör ske via enheten. Kontakta inte direkt ett enskilt fängelse, det kommer varken att påskynda eller bädda för ett besök.
Den finländska brottspåföljdssektorn väcker stort intresse runt om i världen. Av kapacitetsskäl och för att garantera arbetsro för vår personal förmår vi inte genomföra alla besök vi blir förfrågade om. För att ditt besök ska kunna äga rum ta gärna kontakt med oss i god tid. I sista hand blir det chefen för fängelset eller samhällspåföljdsbyrån som bestämmer om besöket får ske.
Enheten för internationella ärenden planerar och schemalägger besöket. Besöket kan variera i längd från några timmar upp till två dagar. I regel väljer man ett besöksmål, vid längre besök kan det handla om två olika ställen. Arbetsspråket vid besöken är engelska. Observera att den avsändande organisationen ska stå för samtliga kostnader relaterade med besöket. Dessa inkluderar resor till och från Finland, mat och logi samt resor inomlands, vid förekommande fall även kostnader för tolkning.
Planerar du på ett besök kontakta
Mika Peltola, specialsakkunnig, enheten för internationella ärenden, mika.peltola(at)om.fi
I ditt mejl ska du uppge
kontaktuppgifter
namn
mejladress
telefonnummer
namn och titel (tjänsteställning) på besöksdeltagarna
antal deltagare
vem eller vilka som besökarna representerar
önskad tidpunkt för besöket
anledningen och syftet med besöket
tema eller särfrågor som ska tas upp
om ni stått i kontakt med andra nordiska länder, och ifall, så uppge vilka.
Är du medierepresentant eller forskare skriv gärna ytterligare om
du vill filma eller intervjua intagna
på vilka språk som intervjun är tänkt att ske och
i vilken form och var någonstans ska den publiceras.
Innan du kontaktar oss läs avsnittet Tillstånd till intervjuer och fotografering i fängelser nedan.
Tillstånd till intervjuer och fotografering i fängelser
Intervjuer kräver alltid såväl skriftligt samtycke från fången i fråga som bifall från fängelsedirektören. Fägelsedirektöreranas namn och nummer finns här .
Genom ett skriftligt avtal kan man säkerställa att rättssäkerheten för den intervjuade och den närmaste omgivningen iakttas så bra som möjligt både under själva intervjun och därefter. Fängelset skaffar samtycke från fången.
Fängelsedirektören beviljar skriftligt fotograferingstillstånd. Syftet, tidpunkten och fängelsets specialvillkor framgår av tillståndet.
I själva fotograferingssituationen ska man se till att personer som inte hänför sig till sammanhanget men som eventuellt syns på bilderna inte kan identifieras. Det gäller både fångar och anställda.
Anstaltens säkerhetsteknik och andra byggnadstekniska detaljer får inte avbildas vid fotografering.
Ankomst till ett fängelse
Ankomsten till ett fängelse ska i god tid anmälas på förhand. Uppgifter om besökaren, dvs. namn och födelsedatum, ska överlämnas till den som förespråkar besöket. Vid ankomsten kontrolleras besökarens identitet genom en identitetshandling med fotografi.
Det är viktigt att reservera god tid för ankomsten, eftersom säkerhetskontrollen kan kräva en stund. Tiden beror på omfånget av besökarens utrustning.
Särskilt på slutna anstalter ska det beaktas att mobiltelefoner och andra kommunikationsmedel ska av säkerhetsskäl lämnas in till fängelsets effektförvaring under besöket.
Om ett besök kräver exceptionell utrustning eller om det inte äger rum under den vanliga besökstiden, ska eventuella specialtillstånd och -arrangemang på förhand avtalas med fängelsedirektören.
Publicerad 19.12.2024