Kontakt med den intagne

Är förläggningsanstalten känd, går det bra att skicka post och mejl till den intagne. Anstalternas kontaktinformation hittar du på vår webbsida.

En kvin­na i grön sk­jor­ta vid da­torn.

Så här mejlar man en intagen

Du kan mejla en intagen på fängelsets mejladress som är avsedd för mejl till intagna. Mejladresserna till fängelserna hittar du på fängelsernas kontaktuppgifter .

I ämnesfältet ska du skriva den intagnes förnamn och efternamn. Ditt eget förnamn och efternamn ska du skriva i meddelandets textfält så att uppgiften om vem som är avsändaren förmedlas till den intagne.

De intagna får endast se själva meddelandet, inga bilagda filer. Av datasäkerhetsskäl avlägsnar mejlsystemet alla bilagda filer och bilder automatiskt.

Den intagne kommer inte själv fram till någon dator för att läsa mejlet, utan personalen levererar mejlet till den intagne. Du som avsändare bör själv bedöma om meddelandet är sådant att det går att skicka till den intagne via mejl.

Så här skickar du post till den intagne

Du kan skicka ett brev eller ett paket till den som är intagen. Skicka inte några kontanta pengar eller föremål som de intagna inte är tillåtna att inneha i fängelset.

Mottagarens uppgifter ska du skriva på kuvertet eller paketet i följande ordning:

  1. fängelsets namn,
  2. den intagnes förnamn och efternamn,
  3. fängelsets adress.

Glöm inte att skriva dina egna kontaktuppgifter på kuvertet eller paketet. Adresserna till fängelserna hittar du i fängelsernas kontaktuppgifter.

Adressuppgifterna på försändelsen måste vara i den ordning som anges ovan för att försändelsen ska bli levererad direkt fram till fängelset. Observera att fängelsepersonalen inte avhämtar från posten paket som adresserats till de intagna.

Brev och andra postförsändelser kan granskas i fängelset. Brevkorrespondens mellan den intagne och advokaten kan endast granskas i undantagsfall.

Om du inte känner till var någonstans den intagne befinner sig

Enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet är uppgifter om dömda eller fängslade i allmänhet sekretessbelagda och ska hemlighållas. Detta innebär att Brottspåföljdsmyndigheten inte kan lämna ut till en anhörig uppgifter om vare sig vilken anstalt en myndig person som avtjänar straff är intagen i eller om domen mot honom eller henne.

Om du vill kontakta en intagen vars förläggningsanstalt du inte känner till, kan du skicka ett brev till den intagne.

När du skickar brevet, ska du använda två kuvert. Lägg meddelandet som är avsett för den intagne i det inre kuvertet och skriv den intagnes namn, födelsedatum och ditt eget namn och dina egna kontaktuppgifter på kuvertet. Försegla kuvertet och lägg det inuti ett annat kuvert.

Skicka det hela till följande adress:

Brottspåföljdsmyndigheten
Fågelviksgatan 5
00530 Helsingfors, Finland

Brottspåföljdsmyndigheten levererar brevet till den intagne. Om den intagne så önskar kan han eller hon kontakta dig antingen genom att ringa, skriva eller ordna ett besök.

Märk väl att är adressaten inte intagen på någon av Brottspåföljdsmyndighetens anstalter, blir meddelandet inte vidarebefordrat.

Så här överför du pengar till den intagne

Anhöriga kan skicka pengar till den intagne via Brottspåföljdsmyndighetens konton för penningmedel som kommer in för de intagna. Det går inte att skicka pengar till en intagen per post.

Instruktioner för att girera pengar

Publicerad 18.9.2024