Om du väntar på domen i häktet

Häktas du av tingsrätten för brottsmisstanke, tas du till det häkte som ligger närmast tingsrätten i fråga. Av särskilda skäl kan du förflyttas till ett annat häkte. Finns det särskilda säkerhetsskäl kan du också överföras till en förvaringslokal för häktade som polisen upprätthåller. I polisens lokaler kan en häktad i regel förvaras i upp till sju dygn.

Ans­tälld vid Brottspåföljds­myn­dig­he­ten står utanför en cell och hål­ler i dör­ren. Inu­ti cel­len sträc­ker sig en hand som hål­ler i dörr­hand­ta­get.

Att du häktas grundar sig på ett häktningsförordnande som utfärdas av domstolen. Du ges möjlighet att underrätta en nära anhörig eller någon annan närstående om att du blivit intagen. Här beaktas dock eventuella restriktioner enligt tvångsmedelslagen som kan begränsa dina kontakter med vissa personer.

Dina kontakter med andra intagna eller bestämda personer ute i det civila kan begränsas. Restriktionerna kan också innebära att du får stå i kontakt med en nära anhörig eller vissa personer endast under övervakning.

Du får behålla en rimlig mängd personliga tillhörigheter. Du får veta vilken typ av varor du får inneha. Inne i fängelset får du inte ha pengar på dig, utan du får ett betalkort som personer ute i det civila kan sätta in pengar på. Till samma kort betalas också alla förmåner som du får i fängelset. Betalkortet kan du använda när du handlar i kiosken i fängelset.

Är du häktad har du ingen skyldighet att sysselsätta dig med någonting. Om du trots det önskar delta i aktiviteterna som fängelset ordnar, tala om det för personalen så ska du sysselsättas så långt det går. Om du så vill, kan arbetet med att ta fram en plan för din strafftid påbörjas redan under häktningstiden.

Häktningen upphör när tingsrättens eller hovrättens dom mot dig vinner laga kraft. Domstolen kan också tidigare besluta att det inte längre finns skäl att hålla dig häktad.

Publicerad 30.11.2023