Stöd till dig under strafftiden
Du kan få psykosocialt stöd från fängelsepersonalen eller externa organisationer under din vistelse i fängelset. Du har rätt att utöva din religion under din fängelsevistelse.
Det är framför allt psykologer, pastorer, socialarbetare och specialhandledare som har hand om individuellt psykosocialt eller pastoralt arbete i fängelserna.
- Psykologer ger dig rådgivning, stöd, behandling och terapi under din strafftid.
- Socialarbetare och specialhandledare inom socialt arbete hjälper dig att hantera ditt liv ute i det civila. Det kan handla om dina barns situation och frågor som är relaterade med boende. I samverkan med socialtjänsten, bostads- och arbetsförmedlingen och andra relevanta aktörer förbereder de dessutom din sociala situation inför frigivningen.
- Pastorer och fängelsediakoner utför själavårdande arbete med inslag av socialt stöd. Prästerna har tystnadsplikt vid bikt.
- Specialister inom missbrukarvården ger dig individuell missbruksrehabilitering och förbereder din eventuella rehabilitering på en extern inrättning för missbruksbehandling.
Familjearbete hör till det psykosociala arbetet och kan handla till exempel om ordna familjebesök och ge familjerådgivning. I det psykosociala arbetet ingår även social rehabilitering och programverksamhet som syftar till att ta dig ur kriminalitet.
Det är brottspåföljdscheferna tillsammans med din ansvariga tjänsteman och specialistpersonalen som har ansvaret för genomförandet av din plan för strafftiden. De stödjer och motiverar dig till att göra dig redo för ett liv utan kriminalitet. De ser dessutom till att dina aktiviteter i fängelset sker i enlighet med din plan för strafftiden.
Andligt arbete
Varje intagen har rätt att utöva sin egen religion under den tid personen befinner sig i fängelse. Denna rättighet definieras både i Finlands nationella lagstiftning och i internationella konventioner.
Varje fängelse har en pastor eller diakon eller åtminstone en kontaktperson för andligt arbete utsedd av Brottspåföljdsmyndigheten. Praktiskt taget i varje slutet fängelse finns en kyrksal, ett kapell eller motsvarande utrymme. Gudstjänster och andra andliga aktiviteter ordnas regelbundet i fängelserna. Från öppna fängelser kan du få gå till andliga evenemang som anordnas på orten. Du har också möjlighet att ha konfidentiella enskilda samtal med en själavårdare. Volontärer som utför andligt arbete, exempelvis fängelseambassadörer, besöker många olika fängelser.
Pastorn i fängelset samarbetar med andra trossamfund och ger dig vägledning i frågor som gäller utövandet av din egen religion. Om du utövar en annan religion än kristendomen kan du få möjlighet att träffa en representant för ditt eget trossamfund.
Stöd från externa organisationer
Du kan träffa olika myndigheter eller andra samarbetspartners i fängelset, till exempel kring sociala frågor eller förberedelser inför din frigivning. För att få hjälp med sysselsättning och förmåner kan du få prata till exempel med arbetsförmedlingen och FPA på distans eller på plats.
På en del fängelserna arbetar en kommunal socialarbetare som hjälper dig att göra dig redo för frigivningen. Du kan också besöka din lokala socialbyrå eller arbetskraftsbyrå under permissioner.
Stiftelsen för stöd till ett liv utan kriminalitet RETS
Stiftelsen för stöd till ett liv utan kriminalitet RETS besöker fängelser och berättar om det stöd de har att erbjuda. Du kan få stöd även under dina permissioner och när du släpps ut.
RETS ombudsman och rådgivarna vid intressebevakningen och socialtjänsten ger rådgivning till dig och dina anhöriga. Du kan bland annat få hjälp med frågor som gäller utkomststöd och FPA-förmåner, barnskydd eller umgänge med dina barn, rehabilitering och hälsovård samt frågor som aktualiseras under fängelsetiden.
RETS besöker fängelser och håller informationsmöten och mottagningar. Du kan kontakta RETS personal även genom att skicka brev, ringa eller mejla.
Röda korset
Röda Korset ordnar i samarbete med fängelsepersonalen besökar- och gruppverksamheter, tematräffar och frivilligarbete utanför fängelset. Gruppmöten kan vara diskussionsgrupper, studiegrupper kring specifika ämnen eller grupper kring olika sysselsättningar.
Besökarverksamheten gör det möjligt för dig att skapa en relation med en person utanför fängelset under din tid inne. Syftet är att stödja din interaktionsförmåga och sociala utveckling genom diskussioner. Besökarna utför ett frivilligarbete men är bundna av sekretess. Kontakten mellan dig och besökaren upphör när du friges.
Publicerad 23.7.2024