Antalet fångar och samhällspåföljdsklienter fortsatte att öka – Statistisk årsbok för 2023 är ute
Brottspåföljdsmyndighetens statistiska årsbok har kommit ut. Längder på påföljder som fångar och samhällspåföljdsklienter avtjänar och typer av brott och trender som påverkar antalet personer som avtjänar straff är exempel på saker som framgår av statistiken över år 2023.
Genomsnittet intagna per dag ökade för andra året i rad, antalet dömda för rån och sexualbrott stiger
Det genomsnittliga antalet intagna per dag låg på 3 143 under 2023, vilket var cirka 90 fler än året innan. Totalt var det knappt 6 500 personer som blev intagna i fängelserna under förra året, inemot 500 fler än året innan. Den största ökningen stod bötesfångarna för (2 347), däe blev det en ökning på cirka 23 % från året innan.
Fängelsestraffen var i genomsnitt förhållandevis korta. Knappt 40 procent av de frigivna dömda fångarna hade befunnit sig i ett fängelse i högst tre månader. Längden på straffen låg i snitt på 11,5 månader, vilket var något lägre än året innan.
Andelen förstagångsintagna fångar har under den senaste tioårsperioden stigit från 37 till 43 procent. Även andelarna unga respektive utlänningar håller på att öka. Av den totala fångpopulationen utgjorde utlänningarna i snitt 18 procent och intagna under 21 år 3,5 procent.
När det gäller primärt brott var dömda för våldsbrott den absolut största kategorin bland fångarna (34 procent), följda av dömda för brott mot liv (21 procent) respektive misshandelsbrott (13 procent). Andelen dömda för våldsbrott har under de senaste tio åren sjunkit med sju procentenheter. Cirka en femtedel av fångarna hade dömts för narkotikabrott, 12 procent för rån och åtta procent för sexualbrott som primärt brott. Omkring fyra av tio utländska fångar hade narkotikabrott som primärt brott.
Trafikfylleri mest frekventa primärt brott hos samhällspåföljdsklienter, egendomsbrott hos dömda till villkorligt fängelse förenat med övervakning
Antalet samhällspåföljdsklienter låg i genomsnitt på 3 785 per dag, och av dem 1 682 avtjänade samhällstjänst. Det genomsnittliga antalet dömda till samhällspåföljd steg med åtta procent från 2022 till 2023. Särskilt antalet klienter i beredningsskedet inför verkställigheten ökade, vilket bedöms bero på eftersattheten i klientprocesserna.
Det genomsnittliga antalet personer med övervakning av villkorligt fängelse ökade med åtta procent från år 2022. För unga dömda är detta den klart vanligaste påföljden: 79 procent av dömda till samhällspåföljd under 21 år avtjänade övervakning av villkorligt fängelse. Det obetydliga antalet klienter som avtjänar ungdomsstraff har legat oförändrat på cirka sju procent. Över lag har dock andelen personer under 21 år bland dömda till samhällspåföljder minskat med fyra procentenheter sedan 2022. Den största ålderskohorten var 30–39-åringarna, som utgjorde 23 procent av dömda till samhällspåföljder.
Det mest frekventa primära brottet hos klienter som avtjänade samhällstjänst var trafikfylleri, I kartläggningen 2023 var deras andel 41 procent. Det mest frekventa primära brottet hos dem som blev villkorligt frigivna och ställda under övervakning var brott mot liv och hälsa (38 procent), medan hos dem som dömts till villkorligt fängelse förenat med övervakning var det egendomsbrott (32 procent).
Brottspåföljdsmyndighetens statistiska årsbok 2023 finns att läsa här [pdf, 666.6 kt]
Mer statistik och årsböcker ligger här
För mer information kontakta
specialsakkunnig Tuomas Laurila, tfn +358 50 304 2068, [email protected]
Publicerad 30.7.2024