Ungdomsstraff

Ungdomsstraff är en särskild samhällspåföljd som ingår i strafflagen och som är avsedd för dem som gjort sig skyldiga till brott före 18 års ålder. Ungdomsstraffet omfattar övervakning, uppgifter och program som främjar den sociala funktionsförmågan samt stöd och handledning som ges i samband med dem. Dessutom får den dömde orientering och förtrogenhet med arbetslivet, om detta inte ska anses onödigt eller svårt att ordna. Våra samhällspåföljdsbyråer ansvarar för verkställigheten av ungdomsstraff.

‍Domstolen kan utdöma ungdomsstraff för en åtalad som

  • var 15 till 17 år vid tidpunkten då brottet begicks och för vilken
  • böter är ett otillräckligt straff med hänsyn till hur allvarligt brottet är, gärningsmannens skuld sådan den framgår av brottet och gärningsmannens tidigare brott och vägande skäl inte kräver att ett ovillkorligt fängelsestraff döms ut, och
  • villkorligt fängelse förenat med övervakning inte anses tillräckligt för att främja gärningsmannens möjligheter att anpassa sig i samhället eller för att förhindra återfall i brott.

Domstolen kan påföra ungdomsstraff från fyra månader och upp till ett år. Den dömde avtjänar straff enligt ett fastställt tidschema i upp till åtta timmar i veckan.

Påföljdsutredning och plan för strafftiden

Åklagaren eller domstolen ber samhällspåföljdsbyrån göra en påföljdsutredning före domstolsbehandlingen. I utredningen ska samhällspåföljdsbyrån bedöma om det är ändamålsenligt att döma ut ungdomsstraf. Beslutet om att döma ut ungdomsstraff fattas av domstolen.
En central utgångspunkt när det gäller ungdomsstraff är att de olika involverade parterna samverkar. Påföljdsutredningen görs i samarbete med den unga personen, dennes vårdnadshavare och socialmyndigheterna. Utredningen utgår från uppgifter man får vid en gemensam sammankomst, under en intervju med den unga personen och hörande av vårdnadshavaren och som inhämtas från olika myndigheter.

Om samhällspåföljdsbyrån anser att det är ändamålsenligt att döma ut ungdomsstraff, omarbetar utredaren påföljdsutredning till en del av planen för strafftiden , av vilken innehållet i konkreta ungdomsstraffet framgår. När domstolen har fastställt domen och avtjänandet av påföljden påbörjas, preciserar övervakaren från samhällspåföljdsbyrån planen för strafftiden i samarbete med den unga personen som dömts till ungdomsstraff.

Övervakning som ett led i ungdomsstraffet

Övervakningsförhållandet bygger på ett förtroendefullt och konfidentiellt förhållande men den dömde. Till centrala uppgifter för övervakaren från samhällspåföljdsbyrån hör att motivera den unga personen till en förändring, stödja och handleda denne mot den samt att se till att den unga avtjänar straffet i enlighet med villkoren och föreskrifterna. Vid övervakarmötena behandlas med den unga allmängilla frågor som gäller hans eller hennes livssituation och särfrågor som gäller hans eller hennes brott.

Uppgifter och program inkluderade i ungdomsstraffet

Den som dömts till ungdomsstraff går tillsammans med sin övervakare igenom ett åtgärdsprogram där man diskuterar brottet. Enligt den ungas behov kan straffet även omfatta åtgärdsprogram som gäller missbruk, problemlösning, sociala färdigheter, aggressionshantering, samhällskunskap och trafikbeteende. Läs mer om uppgifter och program inkluderade i ungdomsstraffet.

Orientering och förtrogenhet med arbetslivet som ett led i ungdomsstraffet

Den unga personen genomgår arbetslivsorienteringen som ingår i ungdomsstraffet på ett separat ställe som samhällspåföljdsbyrån ingår ett avtal med. Platsen för introduktion väljs så att arbetet på bästa möjliga sätt stöder personens eventuella studie- eller karriärplaner.

Den förtrogenhet med arbetslivet som ingår i ungdomsstraffet kan exempelvis gå ut på att man utreder den unges utbildningsmöjligheter, ansöker om studieplats eller genomgår med övervakaren spelreglerna som gäller i arbetslivet.

Brott mot villkoren och föreskrifterna för ungdomsstraff

Till skyldigheterna för den som avtjänar ungdomsstraff hör att hålla kontakt med övervakaren. Polisen kan hämta den unga personen till ett möte med övervakaren, om den unge uteblivit från det föregående övervakarmöte eller från någon annan sammankomst som hänför sig till avtjänande av straffet. Den unge ska vara nykter och opåverkad vid sammankomster som gäller avtjänande av ungdomsstraffet.

Samhällspåföljdsbyrån kan meddela den som avtjänar ungdomsstraff anmärkning eller varning för brott mot villkoren i planen för strafftiden eller mot bestämmelser som grundar sig på planen. Varning ges om den unga personen inte rättar sig efter anmärkningarna eller allvarligt bryter mot villkoren i den preciserade planen för strafftiden eller mot föreskrifter som grundar sig på den.

Om den dömde inte påbörjar avtjänandet av ungdomsstraffet, avbryter avtjänandet, inte rättar sig efter en varning eller annars uppsåtligen och grovt bryter mot sina lagstadgade skyldigheter, lämnar samhällspåföljdsbyrån en utredning om saken till åklagaren. Om åklagaren bedömer att den dömde har brutit mot villkoren på ett grovt sätt, för åklagaren ärendet till tingsrätten för behandling. Rätten dömer ut ett annat straff i stället för den del av ungdomsstraffet som inte blivit avtjänad.

Läs mer om samhällspåföljder: utnämning av övervakare för påföljder, ersättning av resekostnader för misstänkta eller dömda, påföljdsutredning och plan för strafftiden.

Publicerad 12.12.2024