Övervakad frihet på prov
Tidigast sex månader före villkorlig frigivning kan fångar som avtjänar ovillkorligt fängelse försättas i frihet på prov utanför fängelset. Provfriheten övervakas med tekniska övervakningsredskap och på andra sätt. Syftet med övervakad frihet på prov är att upprätthålla och förbättra fångens kapacitet att anpassa sig i samhället genom planmässig och successiv utslussning.
Övervakad frihet på prov är inte en samhällspåföljd i egentlig mening, men påminner till sin karaktär om samhällspåföljder. Vid verkställighet av övervakad frihet på prov samarbetar fängelset och samhällspåföljdsbyrån, i synnerhet när det gäller personer som ställs under övervakning som är förenad med personens villkorliga frihet.
Förutsättningar för placering i övervakad frihet på prov
Brottspåföljdsmyndigheten beslutar om placering av en fånge i övervakad frihet på prov. Utredning av förutsättningarna för frihet på prov och beredning av friheten på prov ankommer på det fängelse där fången avtjänar dom. Vi utreder förutsättningarna för placering i övervakad frihet på prov i regel för varje fånges del. Det förutsätts att
- provfriheten främjar genomförandet av planen för strafftiden,
- utifrån uppgifterna om fångens beteende under strafftiden samt hans eller hennes person och kriminalitet kan det anses sannolikt att villkoren för frihet på prov iakttas,
- fången till sitt förfogande har en bostad eller något annat ställe som lämpar sig för verkställigheten av friheten på prov där den som ska placeras i frihet på prov kan förläggas placeras på grund av behandling, rehabilitering eller av någon annan motsvarande orsak,
- fången samtycker till att bli försatt i övervakad frihet på prov,
- fången samtycker till att Brottspåföljdsmyndigheten i frågor som gäller utredning av förutsättningarna för friheten på prov eller iakttagandet av villkoren, efter behov står i kontakt med de myndigheter, privata sammanslutningar och enskilda personer som berörs av verkställigheten av friheten på prov, samt att dessa trots sekretessbestämmelserna kan underrätta Brottspåföljdsmyndigheten om brott mot villkoren, och
- fången samtycker till att Brottspåföljdsmyndigheten reder ut om bostaden och stället för deltagande i verksamhet lämpar sig för verkställigheten av friheten på prov.
En förutsättning för placering i frihet på prov är dessutom att de i samma bostad som fången boende personer som uppnått myndighetsåldern av sin egen bestämda vilja har samtyckt till att friheten på prov verkställs i bostaden. Dessutom ska åsikten hos personer under 18 år bosatta i samma bostad med fången utredas rörande verkställighet av övervakad frihet på prov i bostaden. Vid hörandet av minderåriga samarbetar vi med barnskyddsmyndigheterna.
Som villkor för frigivning kan uppställas att fången som dömts för sexualbrott förbinder sig att iaktta de föreskrifter om läkemedelsbehandling för förebyggande av återfall i sexualbrott som en läkare vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar meddelat honom eller henne och visar engagemang när det gäller att övervaka läkemedelsbehandlingen. Ett ytterligare villkor kan vara att samtycka till psykosocial vård och psykosocialt stöd. Efterlevnad av villkoren som gäller läkemedelsbehandling och eventuellt annat stöd gäller även villkorlig frihet.
Skyldigheter för dem som är i frihet på prov
Innan friheten på prov påbörjar tar man i fängelset fram en plan för strafftiden för den som placeras i övervakad frihet på prov där man fastställer innehållet i, villkoren för och veckoschemat för den övervakade friheten på prov. Det väsentliga när det gäller innehållet i övervakad frihet på prov är skyldigheten för den som avtjänar straffet att stanna i sin bostad eller på annan plats där han eller hon har placerats på grund av behandling, rehabilitering eller annan motsvarande orsak och att delta i verksamheten på det sätt som bestäms i planen för strafftiden.
Den som placerats i övervakad frihet på prov är skyldig att stanna i sin bostad på det sätt som bestäms i planen för strafftiden och veckoschemat, i regel mellan klockan 21 och 06. Han eller hon ska delta i den verksamhet som anges i planen minst fem timmar i veckan. Verksamhetsskyldigheten kan omfatta till exempel arbete, utbildning, rehabilitering, övervakarmöteneller annan motsvarande verksamhet som upprätthåller funktionsförmågan och sociala färdigheter och som går att övervaka.
Under den tid frihet på rov pågår får den dömde inte använda alkohol, andra berusande medel eller dopningsmedel eller vara påverkad av berusande medel. Den övervakade är skyldig att på begäran utföra utandningsprov eller lämna saliv- eller urinprov. I planen för strafftiden kan inkluderas olika åtgärder som stöder nykterhet och drogfrihet.
Om den som placerats i övervakad frihet på prov bryter mot sina skyldigheter, kan en domför tjänsteman vid fängelset eller samhällspåföljdsbyrån meddela honom eller henne anmärkning eller varning. Om den som placerats i frihet på prov grovt bryter mot sina skyldigheter, kan provfriheten återkallas för viss tid eller helt och hållet, dock högst till den del den ännu inte har fullgjorts. Brott mot skyldigheterna är grovt, om den som avtjänar straffet gör sig skyldig till ett brott, trots varning upprepade gånger bryter mot sina skyldigheter eller bryter mot sina skyldigheter på ett sätt som ådagalägger uppenbar likgiltighet för tillbörligt avtjänande av straffet.
Övervakning av frihet på prov
Tjänstemän vid fängelset och samhällspåföljdsbyrån övervakar den som placerats i frihet på prov med tekniska anordningar som installeras i hans eller hennes bostad eller på något annat förläggningställe och som han eller hon får i sin besittning eller som fästs på personen. Övervakningen omfattar övervakningsbesök till den dömdes hem och platsen där verksamhetsskyldigheten ska fullgöras, övervakarmöten och annan kontakthållning med samhällspåföljdsbyrån. Intensiteten i den övervakning som behövs bedöms individuellt.
Övervakad frihet på prov upphör när den som placerats i frihet på prov friges villkorligt eller när fängelsestraffet har avtjänats fullt ut.
Lag om övervakad frihet på prov (629/2013) (finlex.fi)
Publicerad 12.12.2024